Haberler

Tuz Gölü Pembe Oldu

x

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Göl‘ü, suyun içinde bulunan algler ve bakteriler sebebiyle göl tamamen pembe rengini aldı. Göl, küresel pandemi nedeniyle turistik gezilerden yoksun kaldı.

Ankara,Konya ve Aksaray sınırları içerisinde bulunan ayrıca kapalı havza özelliği taşıyan Tuz Gölü, Türkiye’nin ihtiyacı olan tuzun oldukça büyük bir bölümünü karşılıyor ve yanında saf güzelliği ile de dikkatleri üzerine çekiyor.Bahar ve yaz aylarında göçmen kuşlara ev açan göl,genellikle flamingoların kalıp kuluçkaladığı yer olmasından ötürü yerlilerin ‘flamingo cenneti’ olarak da bilinmekte. Tuz Gölü’nü koronavirüs pandemisi yüzünden bu sene yerli ve yabancı turistlerin ziyaretinden mahrum kaldı.

Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır.  Tuz Gölü Pembe Oldu 5ecf87610f25441d3cae70f9
Beyaz ve Pembe renge bürünen Tuz Gölü

”Flamingo Cenneti”

Pembe ve beyaz bir arada. Algler,sıcaklık ve tuzluluk oranının arttığı yaz aylarında dönemsel olarak kırmızı renkli beta-karoten maddesi üreterek güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı savunma mekanizması oluşuyor ve koruyor. Yine bu dönemlerde halo bakterileri ise fazla ürediği için gölün asıl rengi değişerek pembe beyaz veyahut kırmızı renge dönüşüyor. Sıcaklık seviyesi azalınca ya da yağmurlu dönemler başlayınca göl tekrar eski haline bürünüyor.

Tuz Gölü Neden Pembe Oldu?

Türkiye’nin en büyük ikinci büyük gölü ünvanına sahip olan  Tuz Gölü, ev sahipliği yaptığı ve içinde yaşayan algler ve bakteriler nedeni ile klasik su görünümünden pembe renge geçiş yaptı. Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içerisinde bulunan ve kapalı havza özelliğine sahip Tuz Gölü, Türkiye’nin gıda ihtiyaçlarından birisi haline tuzun büyük bir çoğunluğunu karşılamanın yanı sıra doğal güzellikleri ile de insanların dikkatini çekmeyi başarıyor.