
Koronavirüs (COVID-19) salgını içerisinde bir süreden sonra toplumların bir kitle bağışıklığı kazanması bekleniliyor. HaberTürk ekibinden Muharrem Sarıkaya ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın Türkiye için kitle bağışıklığı en yüksek olan ilin Adıyaman olduğunu yazdığı bir haberde belirtti.
Koronavirüs salgını ile birlikte hayatımıza pek çok yeni kavram girmiş oldu. Bunlardan başlıcaları; karantina, filyasyon, kitle bağışıklıklığı gibi çeşitli tıbbi terimler pandemi kapsamında hayatımızın birer parçaası olmuş oldu. Hayatımıza yeni giren terimlerden en az konuşulanı fakat en çok dikkat çekeni ise kitle bağışıklığı terimi.
Kitle Bağışıklığı nedir? Temel olarak, bir popülasyonun belirli bir yüzdesine etki etmesi ve akabinde o toplumun genel olarak bir hastalığa karşı bağışıklık kazanması anlamına geliyor. Bu olay salgınların etkisini yüksek oranda azaltıyor olsa da o zaman kadar herhangi bir önlem alınmadı ise çoktan ağır kayıplar verilmiş oluyor maalesef.
Muharrem Sarıkaya, yayınladığı bir yazısında Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya yönelttiği bir takım soruda ve ardından aldığı demeçlerden bahsetti. Bakan Koca’nın kitle bağışıklılığına en yakın il olarak Adıyaman’ı söylediğini belirtti.
Bilim Kurulu üyelerinden Profesör Doktor İlhami Çelik ise kitle bağışıklığı hakkında şu sözleri ifade etmişti.
Kitle bağışıklığında toplumun en az yüzde 50 ila 70’i enfekte olursa bu virüs ortadan kalkmış olur. Ama bunun maliyeti çok fazla. Türkiye’de 83 milyon enfekte olduğu zaman belki en az 3-5 milyon kişinin vefat etmesi anlamına gelecektir. Bu çok acı bir bedel olur.”
0
0
0
0