
Türk Ceza Kanunun 195. maddesine göre karantina altına alınmasına karar verilen bir şahısın alınan tedbirlere aykırı davranması sonucunda minimum 2 aydan maksimum 1 yıla kadar hapis cezası ile cezandırılabilir. Savcılık tarafından herhangi bir işlem yapılabilmesi için şikayete gerek yok.
Dünyayı etkisi altına alıp türlü korkulara yol açan Koronavirüs kapsamında birçok ülke karantina dahil olmak üzere OHAL (Olağanüstü Hal) gibi sert önlemlere başvurmak zorunda kalıyor.
Dünya Sağlık Örgütü‘nce pandemi “salgın” olarak tabi eden virüs/hastalık ülkemiz açısından bir yayılma riski teşkil eder ise karantina uygulamasının Türkiye gündemine gelmesi bir olasıdır.
Başta Umre ibadetinden gelen kişiler olmak üzere yurtdışından gelen herkes için karantina uygulaması şimdiden başlatılmış durumda. Yurt dışından ülkemize gelen herkes sıkı kontrollerden ve takiplerden geçiyor.
Lakin geçtiğimiz günlerde Umre ibadetinden dönüp Konya ilimizde karantinaya alınan bazı kişilerin bu karara uymamaya çalıştıkları bu nedenden ötürü güvenlik güçleri ile karşı karşıya geldikleri görüldü.
Durum böyle iken karantina başta olmak üzere koronavirüse karşı alınan tedbirlere uymama durumunda bu davranışların kanuni olarak cezası nedir?
Avukat Cengiz Hortoğlu, Türk Ceza Kanunu’nun (kısaltması: TCK) 195. Maddesi’nin bu konu üzerinde düzenlemeler getirdiğini söyledi:
Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
0
0
0
0