
İsveç, yenilenebilir enerji kullanımı konusunda en büyük çabayı gösteren ülkelerden bir tanesi. Evsel atıkları modern yöntemler aracılığı ile işleyen İsveç, bu atıkları işleyerek biyogaz elde ediyor ve biyogaz sayesinde hem ısınma hem de elektrik ihtiyacı gideriliyor.
İsveç çöpleri işleyerek bu çöplerden biyogaz elde ediyor, biyogaz sayesinde ise elektrik ve ısınma üretiminde dışa bağlılık yaşamıyor. Bu çöp işleme yönteminin en verimli biçimde kullanıldığı kentlerden bir tanesi ise ülkenin güneyindeki Linköping kenti.
Linköping kentinin Türk asıllı çevre ve şehir planlamasından sorumlu belediye başkanı Muharrem Demirok, ülkede evlerden çıkan çöplerin %99 oranını elektrik üretimi için, geriye kalan yüzde birlik oranı ise tarımsal gübre amaçlı değerlendirildiğini söylüyor.
Demirok, belediye sınırları içerisinde bulunan iki geri dönüşüm tesisi ile şehrin sıcak su, elektrik ve ısınma ihtiyacının %90 oranını çöp işlemelerinden, yüzde 10’luk oranını ise petrolden elde ettiklerini dile getirdi.
Belediye Başkanı Demirok, şehrin ısınma ihtiyacında kullandıkları bu kadar az oranda olan petrolün bile çöpten üretilen enerjiden çok daha pahalıya maliyet olduğunu vurguladı.
Başkan Demirok, ayrıca üretilen biyogazın Linköping şehrinde yer alan belediye otobüslerinin yüzde yüzlük yani hepsinin, ticari taksilerin ise yüzde yetmişinin kullandığını dile getirdi. Yani bu sayede biyogaz ulaşımda da kullanıyor.
İsveç’te son yıllarda enerji üretiminde çöp kullanımının artış göstermesi nedeni ile ülkedeki evlerden çıkan atıklar artık ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Bu durumda ise ülke, Norveç ve İngiltere gibi ülkelerden çöp ithal ediyor ve bu durumda karşı tarafa para ödemiyor. Çöp aldığı ülkeler İsveç’e para ödüyor.
0
0
0
0