
Türkiye sınırılarına kadar ulaşan çekirge istilasını tekrar hatırlatan Prof. Dr. Hasan Sevgili, Türkiye’de daha önce hiç görülmemiş çeşitli bir takım böcek türlerinin son yıllarda görülmeye başladığının altını çizerek, “Bunlar giderek artacak ve bizim başımıza iş açacak. Bunlara hazırlıklı olmak lazım” diye konuştu.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili, Türkiye’de sınırları içerisinde daha önce hiç görülmemiş böcek ve bitki türlerinin görülmeye başladığına ve dikkat edilmesi gerektiğini, bu zararlı canlılar hakkında bilgilenip hazırlıklı olunması konusunda uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Sevgili, Afrika’da başlayan neredeyse tüm dünyaya yayılan ve Türkiye’nin ülke sınırına kadar yol kateden çöl çekirgesi salgınını baz alarak, buna benzer küresel iklim değişiklikleri ile beraber çeşitli böcek ve bitkilerin Türkiye’de görülmeye başladığını söyledi.
Türkiye’de, Karadeniz Bölgesi gibi, hayvanların bir şekilde bu mıntıkalara gelip yaşayabildiklerini ve verdikleri büyük zararların ortaya çıktığına dikkat çeken Hasan Sevgili şunları söyledi, “İnsan hareketliliğinin günümüzde artmış olması nedeniyle özellikle ‘işgalci türler’ diye bir kavram oluştu. Bu bölgenin, Karadeniz’in faunası ve florasında yer almayan bitki ve hayvanlar ülkemizde de bir şekilde gelip uygun ortam bulup hızla popülasyonlarını artırıyorlar.”
Hasan sevgili sözlerinin devamında şunları da söyledi: “Japonika böcekler her türlü bitkiye saldırdığı için mücadelesi çok zor. İlaç kullanımı hiç önerilmiyor, ‘zaman içerisinde popülasyon kendince bir yere oturacaktır’ diye düşünülüyor. Bunlar işgalci türler, giderek artacak.”
0
0
0
0