Gündem

TOGG Gemlik Tesisi’nin İnşaatı İçin Yapı Merkezi Seçildi

x

TOGG’un ‘Yeniliğe Yolculuk’ hedefinin çekirdeği olan ve aynı çatı altında topladığı fonksiyonları, akıllı ve çevreci özellikleriyle ‘Bir Fabrikadan Daha Fazlası’ olarak tanımlanan Gemlik Tesisi’nin üst yapı inşaatını Yapı Merkezi gerçekleştirecek.

27 Aralık 2019’da ön gösterim araçlarının Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılmasıyla YeniLig’e adım atan TOGG, geride kalan bir yıllık sürede ‘İnşaata Başlangıç Töreni’nin yanı sıra batarya modülü ve paketinin Türkiye’de üretilmesi için Farasis ile gerçekleştirdiği anlaşmanın ardından önemli bir adım daha olan TOGG Gemlik Tesisi üst yapı inşaat şirketini de belirledi.

TOGG Gemlik Tesisi’nin İnşaatı İçin Yapı Merkezi Seçildi 1609135651 mza T  reni 1024x728

TOGG Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan İnşaat Komitesi tarafından 16 şirket arasından belirlenen Yapı Merkezi; teknik ve teknolojik yetkinlikleri, finansal gücü ve ticari yaklaşımının yanı sıra endüstriyel yapılar alanındaki güçlü referanslarıyla TOGG Gemlik Tesisi’ni hayata geçirecek şirket olarak belirlendi. Zemin iyileştirme çalışmalarının son aşamaya geldiği TOGG Gemlik Tesisi’nde Ocak 2021’den itibaren Yapı Merkezi tarafından üst yapı çalışmalarının başlatılması planlanıyor.

Yaklaşık bir yıllık sürede tamamlanması planlanan üst yapı çalışmalarının ardından TOGG Tesisi’nde, üretim ve montaj hatlarının kurulması ile, 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobilin battan indirilmesi planlanıyor. İşe alımların 2022 yılında başlayacağı TOGG Gemlik Tesisi’nde üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak.

Baştan Sona Şeffaf Bir Süreç İşletildi

TOGG Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOGG Gemlik Tesisi inşaatını Yapı Merkezi’nin üstlenmesine ilişkin şunları söyledi:

“TOGG, Türkiye’nin 60 yıllık hayalini gerçekleştirmek üzere planlarını hayata geçirmeye devam ediyor. Üst yapı inşaat şirketimizin belirlenmesi ile çok önemli bir aşamayı daha tamamladık. Her tedarikçiye eşit yaklaşma politikamıza uygun olarak en üst düzeyde şeffaflık sağlayarak elektronik ortamda açık ihale yöntemiyle gerçekleştirdiğimiz ihaleyi birbirinden kıymetli 16 firma arasından Yapı Merkezi kazandı. Yapı Merkezi’ni tebrik ediyorum ve her iki kurum için de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. TOGG’un hedefleriyle uyumlu bir biçimde başarılı bir çalışmaya imza atacaklarına yürekten inanıyorum.” 

Ulusal ve Küresel Deneyime Sahip

Ocak ayından itibaren başlayacak olan üst yapı inşaat çalışmaları ile ‘Yeniliğe Yolculuk’ta önemli bir aşamaya geçileceğini ifade eden TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş:

“En başında planladığımız gibi, hedeflerimize uygun şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. TOGG Gemlik Tesisi, TOGG ekosisteminin en önemli unsurlarından biri olacak. Bu nedenle inşaatı gerçekleştirecek olan firmanın seçimini de tüm tedarikçilerimizde olduğu gibi objektif başarı kriterlerine göre gerçekleştirdik.”

“Yapı Merkezi’nin hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki referansları oldukça başarılı projeler. Birden fazla global markanın endüstriyel tesisinin inşaatlarında da imzaları bulunuyor. Seçimizde bu alandaki yetkinlikleri ve hali hazırda dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdikleri başarılı projeleriyle, beklentilerimizi karşılayacak şirket olarak öne çıktı.”

‘Ülkemiz İçin Böyle Önemli Bir İşe Adım Atmaktan Gurur Duyuyoruz’

İmza töreninde konuşan Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu: “Türkiye’nin otomobilinin üretileceği tesisin yapımı görevini almaktan gurur duyduklarını belirterek “Bizim için çok büyük bir sorumluluk bu. Bir otomobilin üretim sürecinde yüzlerce adım var. Bunlardan birincisi üretim tesisinin yapılarını inşa etmek. Yapacağımız binalar otomobil yapım sürecini korumak için etrafını saracak ve üretim süreçlerinin hava şartlarından etkilenmemesini, deprem ve fırtına dahil doğa olaylarında dahi aksamadan üretimin gerçekleşmesini sağlayacak” dedi.

Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Özge Arıoğlu ise törendeki konuşmasında, iş süreçlerinin doğru ve verimli akmasının sağlanması için üretim süreçleri ve bu süreçler için gelecek makineler ile binaların ve altyapıların çok uyumlu olması gerektiğini söyledi.

“İnşaatın zamanında yetişmesi için proses ve tasarım ekipleriyle çok uyumlu, esnek ama uz-görülü ve zaman hedefini gözden kaçırmayacak yoğun çalışmalar yapacağız.”

Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu

Akıllı, Çevre Dostu, Aynı Çatı Altında:

Akıllı;

  • Nesnelerin interneti, veri toplama ve analizi ile verimlilik artıran,
  • Gerçek zamanlı verilerle değer üreten akıllı bir üretim ağına sahip,
  • Üretim hatlarında çıkabilecek hataları gelişmiş kamera ve sensörlerile öngören ve engelleyen,
  • İşbirlikçi robot uygulamaları ve giyilebilir teknolojilerle ergonomiyi artıran.

ÇEVRE DOSTU-AVRUPA’NIN EN TEMİZ TESİSİ;

  • 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i,
  • Kısa çevrimi sayesinde yüzde 30 daha düşük Co2 salımı ve karbon ayak izi.

AYNI ÇATI ALTINDA;

  • Üretimle birlikte, stil tasarımı, Ar-Ge, prototip ve test birimi, strateji ve yönetim merkezi bir arada olacak. Müşterilerin sadece araçlarını teslim almak üzere değil, aynı zamanda TOGG teknolojisini yakından görmek ve ailece keyifli vakit geçirmek üzere gelebilecekleri bir deneyim merkezi.

Rakamlar ile TOGG Tesisi:

  • TOGG Gemlik Tesisi’nin üst yapı çalışmaları Yapı Merkezi tarafından Ocak 2021’de başlatılacak.
  • Tesis 1,2 milyon metrekarelik alan üzerine inşa edilecek ve tam kapasiteye ulaştığında 230 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.
  • 2022 yılının son çeyreğinde ilk seri otomobil banttan inecek.
  • 175 bin/yıl kapasiteye ulaşıldığında 4 bin 300 kişi istihdam edilecek.
  • TOGG Tesisi’nde çalışanların en az yüzde 30’u kadın çalışanlardan oluşacak.
  • Üretim başlangıcında yerlilik yüzde 51 oranında olacak.
  • 2025 yılında yerlilik oranı yüzde 68’e kadar ulaşacak.
  • 2030 yılına kadar 1 milyon adet TOGG hattan indirilecek.

TOGG Hakkında:

TOGG Gemlik Tesisi’nin İnşaatı İçin Yapı Merkezi Seçildi togg logo 1024x576

TOGG 25 Haziran 2018 tarihinde fikri mülkiyet haklarına Türkiye’nin sahip olduğu, küresel ölçekte rekabet edecek bir otomobil markası yaratma hedefiyle Türkiye’nin en büyük perakendecisi Anadolu Grubu, en büyük büyük ticari araçlar üreticilerinden biri olan BMC, kurucusu Türkiye’nin otomotiv duayeni olan Kök Grubu, Türkiye’nin en büyük telekomünikasyon şirketi Turkcell, Avrupa’nın en büyük televizyon üreticisi Zorlu ve ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bir araya gelmesiyle kuruldu.

İlk ürünü olan doğuştan elektrikli C-SUV aracı Gemlik’te inşaatı devam eden tesislerinde 2022 yılının son çeyreğinde bantlardan inecek olan şirket 2030 yılına kadar tamamı doğuştan elektrikli C Segmentinde bir sedan ve Hatchback, B segmentinde bir SUV ve C segmentinde bir MPV üretecek.

TOGG 1,2 milyon m2 açık arazide, tam kapasite sağlandığında 230 bin m2 kapalı alana sahip olacak ve yılda 175 bin araç üretim adetine ulaşacak. Akıllı ve bağlantılı otomobiller etrafında oluşturacağı ekosistem dahilinde yeni teknolojiler, hizmetler, kullanıcı deneyimleri ve yeni iş modelleri geliştirecek olan şirket 2030 yılına kadar 1 milyon adetlik bir üretim adetine ulaşmayı hedefliyor.

Yapı Merkezi Hakkında:

1965 yılında kurulan Yapı Merkezi uluslararası arenalarda dev projelere imza atan bir Türk inşaat firması olarak taşımacılık, altyapı ve genel müteahhitlik alanlarında global öncü oldu. 2020 yılı sonu itibariyle 3 kıtada 3.700 kilometre demiryolu ve 58 raylı sistem projesini başarıyla tamamlayan firma, dünyada günde 3,5 milyondan fazla yolcunun güvenle taşınmasını sağlıyor.

Yapı Merkezi, 2016 yılında Asya ve Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneli ile birleştiren Avrasya Tüneli Projesi’ni tamamladı. 2017 yılında ise Yapı Merkezi liderliğindeki Ortak Girişim, tamamlandığında dünyanın en uzun (2.023m) açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini kazandı.

Yapı Merkezi’nin, Tanzanya, Etiyopya, Senegal, Cezayir, Fas ve Sudan gibi diğer Afrika ülkelerinde de devam eden ve tamamlanmış ulaşım projelerinde imzası bulunuyor.

19.000’den fazla çalışanıyla Yapı Merkezi, aranan ve güven duyulan bir “dünya markası” olma vasfını gittikçe pekiştirmeyi, Türkiye’nin ve dünyanın bayındırlık tarihindeki seçkin konumunu sürdürmeyi hedefliyor. Engineering News-Record – ENR tarafından her yıl belirlenen TOP 250 Global Müteahhitler Listesi’nde 2020’de 78. sırada yer alan Yapı Merkezi, Raylı Sistemler-Toplu Taşıma Listesi’nde de 10. sırada yer aldı.

2020 yılında Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde, “Kelebeğin Dönüşüm Yolculuğu” projesi ile 2 ödüle layık görülen Yapı Merkezi Avrupa’da “En Değerli İK Ekibi” kategorisinde Altın, “Pandemi Sırasında İK Teknolojisinin En Yenilikçi Kullanımı” kategorisinde ise Bronz Stevie Ödülü’nü kazandı.