
Oxford Üniversitesi, COVID-19 kod adlı Koronavirüs salgınına karşı koronavirüs aşısını keşfetti. Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün Rocky Dağları isimli Laboratuvarı’nda geçen ay altı Rhesus cinsi maymuna, Oxford çalışanları tarafından geliştirilen aşıdan bir doz verildi. Daha sonra bu altı maymuna ağır seviyede virüs enjekte edilerek yüksek virüse maruz bıraktılar.
Laboratuvarda çalışma sergileyen bilim insanları, aşı verilmiş ve ardından yüksek seviyede virüs enjekte edilmiş bu altı Rhesus cinsi maymunun tam 28 gün sonra, sağlık durumlarının tamamen iyi olduklarını duyurdu.
Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen bir aşı verilen altı maymunun virüse sürekli maruz kaldıktan 28 gün sonra koronavirüs içermediği söyleniyor.
Sonuç, insan denemelerinde yapılan aşı için umut verici bir erken işarettir. Ancak çalışmaya geçecek olan bir insan denemesi, en iyi senaryoda bile aylarca uzak kalır.
New York Times tarafından Pazartesi günü yapılan haberine göre, maymun deneyi Mart ayı sonlarında Hamilton, Montana’daki Rocky Mountain Laboratuvarı’nda hükümet bilim adamları tarafından gerçekleştirildi.
Altı al yanaklı makak (Rhesus maymunu), Jenner Enstitüsü ve Oxford Aşı Grubu tarafından üretilen bir aşıdan tek doz aldı. Daha sonra, daha önce başka maymunları hastaladıkları bilinen ağır koronavirüs seviyelerine maruz bırakıldılar. The Times, bu maymunların hiçbir olumsuz etkiye yakalanmadığını ve en az 28 gün sonra sağlıklı kaldıklarını söyledi.
Laboratuarda yer alan Virüs Ekoloji Birimi başkanı Vincent Munster, The Times’a verdiği bir demeçte: “rhesus makakı insanlara en yakın canlılar” dedi.
Oxford Aşı Grubu’nun bir parçası olarak çalışan Jenner Enstitüsü, bir koronavirüs aşısı için küresel yarışa liderlik ediyor. İngiltere hükümeti duruşmaya 20 milyon sterlin veya 25 milyon dolar bağışlama vaadinde bulundu.
Rhesus makaklarına verilen aşıya hAdOx1 nCoV-19 deniliyor. İnsanlar üzerinde test edilme konusu duruşmaları Perşembe günü başladı ve Eylül ayında tamamlanması bekleniyor. Koronavirüs aşısını geliştirme süreci uzundur ve Eylül ayına kadar kullanılabilir bir ürüne sahip olmak bile olağandışı derecede hızlı olacaktır.
Pazartesi günü, dünyanın en büyük aşı üreticisi Hindistan Serum Enstitüsü, denemenin bitmesini beklemeyeceğini ve işe yaraması durumunda zamandan tasarruf etmek için önleyici olarak piyasaya sürülmeye hazır 40 milyon doz yaptığını söyledi.
Pekin merkezli bir şirket olan Sinovac Biotech, koronavirüs aşısı için de kendi çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta kendilerinin geliştirdikleri (üzerlerinde çalıştıkları) aşının makaklarda da etkili olduğu kaydettiler ve insan denemelerine başladıklarını bildirdiler.
İnsanlar ve makaklar DNA’larının yaklaşık %93’ünü ortak bir biçimde paylaşır, yani aynıdır. Ancak bir aşı makak üzerinde çalışıyor gibi görünse de insanlar üzerinde çalışacağı anlamına gelmez.
80’e kadar koronavirüs aşısı geliştirilmektedir, ancak bazıları zamandan tasarruf edebilmek için hayvanlar üzerinde test yapma aşamasını atlamayı tercih etmektedir.
Üzerlerinde koronavirüs aşısı testi yapılan Rhesus maymunları aynı zamanda Hint şebeği olarakta anılırlar, köpeksi maymunlar familyasının en iyi bilinen türlerinden bir tanesidir. Eski Latince adının ilk iki harfinden oluşan Rh kısaltması, bugün kan gruplarında sık sık duyduğumuz Rh faktörünün adında yaşamaktadır.
0
0
0
0